BETTY ESKÜVŐI - SZALAGAVATÓ RUHA SZALON


Egyre inkább terjed a környezettudatos esküvőszervezés


 
A környezetvédelem egyre több ember számára kiemelt fontosságú, áthatja a mindennapjaikat, sokak számára már életmóddá vált. Az ilyen szemlélettel élő fiatalok nem szeretnék elveiket a nagy napon sem feladni, főleg, mivel már egy kis odafigyeléssel is nagyságrendekkel környezetkímélőbb megoldásokat találhatunk, miközben a végeredmény semmiben sem marad el a „hagyományostól”.
 
Egy környezettudatos esküvő – avagy angolul green wedding – ugyanolyan hangulatos és felejthetetlen, mint egy hagyományos lagzi. A különbség pusztán annyi, hogy a megvalósítás során igyekszünk olyan megoldásokat találni, ami a nemcsak a saját örömünket szolgálja, hanem bolygónk szempontjait is figyelembe veszi.
 
A környezetbarát esküvő a fenntarthatóság jegyében zajlik, vagyis minél kevesebb műanyag hulladék és minél kisebb ökológiai lábnyom a cél. Hogyan lehet ezt megvalósítani?
Fő szempont az energiahasználat: a szén-dioxid-kibocsátás és a hulladék minél alacsonyabb szinten tartása, és minél nagyobb arányban lebomló alapanyagok használata.
A megvalósítás egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnánk, hiszen sok olyan apróság van, amivel csökkenthetjük környezetünk terhelését.
 
Papír helyett online meghívó
 
Online meghívót könnyen szerkeszthetünk magunknak is – idézet, esetleg fénykép, különleges betűtípus, háttér és keret – a variációk száma végtelen. Ám ha végképp nem értünk hozzá, egy grafikust is megbízhatunk a feladattal. Ezeket e-mailben elküldve is értesíthetjük a meghívottakat az esküvő helyszínéről és időpontjáról, a funkcióját ugyanúgy betölti, mint a papírból készült társa, miközben máris kíméltük a pénztárcánkat és a környezetet is, hiszen megspóroltuk a papír és a postázás költségét, az ügyintézéshez szükséges benzinköltséget és így tovább.
 
A helyszín kiválasztása
 
A megfelelő esküvői helyszín kiválasztása az egyik kulcskérdés. Fontos szempont a távolság minimalizálása, hiszen a közeli helyszínre kevesebb szén-dioxid kibocsátással lehet eljutni, mint egy távolira.  
Vendéglátás
 
Az esküvői menü összeállításánál is több olyan megoldás közül választhatunk, amellyel környezetbaráttá tehetjük az ételsort, és sok esetben még spórolunk is.  
Megosztó kérdés a menyasszonyi ruha
 
Általános vélekedés szerint bérelni környezetkímélőbb, mint varratni, hiszen ugyanazt a ruhát többen is hordják, nem egy ember kedvéért használták el az előállításához szükséges erőforrásokat. Az ellenoldal azzal érvel, hogy a ruhák tisztíttatásához, fertőtlenítéséhez sok vegyi anyagot használnak, ami szennyezi a környezetet. A varratás szintén pazarlás, hiszen jó eséllyel csupán egyszer fogjuk viselni a menyasszonyi ruhánkat. A legelszántabbak úgy vélik, hogy valamely meglévő vagy esetleg ez alkalomra vásárolt fehér, elegáns ruhánk tökéletes erre a célra, mert azt később is hordhatjuk majd bálokon, ünnepi alkalmakkor. Ebben a kérdésben döntsön mindenki saját belátása szerint.
 
Dekoráció műanyag nélkül
   
A fenti listából is látszik, hogy a környezetbarát esküvő elsősorban szemlélet kérdése. Az apróbb változtatásokat üdítő változatosságként, eredetiségként fogja megélni a násznép. Ugyanolyan szép és jó lesz minden, mint egy hagyományos lagziban, miközben itt a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.